Dags att skapa själv

Det finns idag mängder med verktyg som kan hjälpa dig med att skapa en mobil webbplats eller mobilanpassning till din hemsida. Många verktyg ser olika ut, vissa är gratis och andra kostar pengar. Något av det första du måste bestämma dig för är om du behöver en mobil webbplats, eller om det kanske är en mobilapplikation som passar bäst? När du har gjort ditt val är det upp dig till att ta nästa steg. Har du kunskapen och tiden för att sätta dig in i arbetet med att bygga din mobila webbplats själv, eller önskar du att köpa en färdig produkt? Valet ligger hos dig.

När ska man välja en mobil webbplats?

Om du funderar på att skapa en mobil plattform till din organisation eller till ditt företag, så kan det vara bra att veta när en mobil webbplats är att föredra framför en mobilapplikation. Den viktigaste frågan du måste ställa dig är vad som är syftet med slutprodukten. Vill du skapa en interaktiv mjukvara så är en mobilapplikation mer passande. Vill du istället göra en mobilvänlig anpassning till en ordinarie hemsida så är det en mobil webbplats du ska satsa på. Värt att nämna är att det kan vara onödigt att skapa en mobilapplikation, om det inte redan finns en mobil webbplats som grund. En mobil wepplats är ett bra första steg in i mobiltelefonernas värld.

När en mobilapplikation är att föredra

En mobilwebbplats har många fördelar och är regel enklare att både producera och underhålla. Men det finns begränsningar med mobil webbplatser och ibland är en mobilapplikation att fördra. Till exempel om du har krav på:

 • Användargenererat innehåll. Om din slutprodukt tillhandahåller eller består av ett verktyg som kräver att användaren själv skapar en del av innehållet. T.ex. en ordbehandlare, kalkylator eller bildredigerare.
 • Interaktivitet. Slutprodukten är ett interaktivt verktyg, där användaren kan anpassa och styra över innehållet. T.ex. en videospelare, kompass eller ett spel.
 • Fungerar utan internetanslutning. Det ska vara möjligt att utnyttja din slutprodukt även när det saknas internetåtkomst i mobiltelefonen.
 • Åtkomst till teknik. Om du vill att din slutprodukt ska använda sig av mobiltelefonens övriga teknik, så som kamera, extra processorkraft eller gyroteknik.  
 • Betalning. Du vill ha möjligheten att ta betalat för användning av din produkt.

Börja skapa

Om du inte redan har kunskap i hur man kodar, programmerar och bygger hemsidor så finns det en hel del hjälp att få. Det finns idag en uppsjö med verktyg som du kan använda dig av. Vissa kostar pengar, andra är gratis. Vanligt för många tjänster är att de enklaste redigeringsalternativen oftast är gratis, med möjligheten att köpa till mer avancerade tillbehör. Här nedan listar vi några användbara verktyg.

WordPress

WordPress är ett publiceringsverktyg, med användaren i fokus. Med WordPress kan du som inte har erfarenhet av att koda hemsidor bygga och designa en egen blogg eller hemsida. WordPress är ett ypperligt verktyg för dig som vill skapa en egen webbplats och det används idag av tusentals organisationer och företag världen över.  WordPress finns i två olika varianter:

 • wordpress.org, som är ett gratis verktyg du kan installera på din egen server T.ex. ditt webbhotell.
 • wordpress.com är däremot en kommersiell tjänst, som erbjuder dig gratis utrymme på sin egen domän. Skillnaden är att wordpress.com tar betalt för vissa designalternativ.

WordPress är egentligen skapat för att bygga traditionella webbplatser men om du tänker på att göra din webbplats mobilanpassad – genom att föja och ta del av all den information som du har hittat här, så kommer du inte bara få en mobil webbplats, den kommer också fungera bra visuellt även i en webbläsaren på en dator.

Fördelar med WordPress:

 • Gratis.
 • Enkelt användargränssnitt.
 • Hundratals olika teman för att enkelt ändra design.
 • Väldigt många människor använder det vilket gör att det är lätt att söka efter hjälp.
 • Du har åtkomst till ditt redigeringsverktyg och kan redigera din webbplats ifrån vilken dator med internetuppkoppling som helst.

Nackdelar med WordPress:

 • Det kräver tid och engagemang, både att utveckla och att underhålla.
 • De flesta teman gör inte automatiskt webbplatsen mobilanpassad.
 • Svårt att komma förbi vissa temans grundinställningar om du inte har kunskap i kodning.

Om WordPress låter intressant så får du inte missa .SE:s internetguid nr 9: Skapa en webbplats med wordpress En guide på 72 sidor som med sitt breda innehåll är en fantastisk hjälp när du ska använda WordPress.

Onbile

Onbile är ett lättanvänt och gratis verktyg för dig som har begränsad budget, tid eller erfarenhet. Onbile kräver mindre av dig som designer än t.ex. WordPress. Tjänsten går i korthet ut på att du skapar en mobil hemsida i fyra enkla steg, utan några som helst krav på tekniska förkunskaper. Du fyller i några formulär, anpassar texter och bilder, telefonnummer och adresser – samtidigt som allting uppdateras live framför dina ögon. Slutprodukten blir en mobil webbplats skapad i en förvald mall, som passar de allra flesta mindre företag, eller privatpersoners krav.

Onbile är ett verktyg som helt riktar in sig på mobiltelefoner, vilket betyder att en webbplats som är skapad med Onbile endast bör besökas genom mobiltelefonens webbläsare. Onbile, i likhet med de flesta gratisverktyg erbjuder även mer avancerade möjligheter om du är beredd att betala för dem.

Fördelar med Onbile:

 • Gratis.
 • Extremt enkelt användargränssnitt.
 • Snabbt, en mobil webbplats blir klar på mindre än en timme.
 • Skapar endast mobila webbplatser.
 • CMS som utveckals centralt, lätt att göra ändringar utan teknisk kompetens.

Nackdelar med Onbile:

 • Väldigt begränsad frihet vad det gäller layout och teknisk anpassning.
 • Tredjepartsleverantör – du förlitar dig på att tjänsten ligger kvar och förblir gratis.
 • Skapar endast mobila webbplatser.
 • Begränsat antal mobila templates – i vissa fall tillkommer tredjeparts reklam.

AdvMedia har publicerat en kort guide, Gratis hemsida för smartphones, där de presenterar verktyget Onbile närmare.

OpenRatio

OpenRatio är ett svenskt verktyg som i dagsläget är under utveckling. Det går i skrivande stund inte att registrera sig för att ta del av deras innehåll, då de förlitar sig på “invites”, vilket betyder att du måste bli inbjuden för att skapa en egen profil. Verktyget är trots det värt att nämna då de på sin hemsida listar en hel del intressanta möjligheter. Bevaka gärna deras utveckling – en vacker dag öppnas verktyget förmodligen upp för allmänheten.

Övrigt

Det finns hundratals tjänster och verktyg som kan hjälpa dig att skapa en mobil webbplats. De som listas ovan är bara några exempel.Testa att prova olika verktyg för att ta reda på vad som passar dig bäst. Sökmotorn Google är ett bra verktyg för att hitta andra sajter, verktyg och tjänster.

 

Ämnesområden